sobota 20. července 2013

Dovolená v Řecku/na Kosu

Ahoj všem!
První co, tak se vám chci, mým skvělým čtenářům moc moc omluvit! Normálně bych to asi nedělala, blog dělám pro zábavu, ale já vám slíbila, že až se vrátím, tak se vrátím v plné síle a články budu publikovat zase jako dříve.. jenže ejhle, já už jsem týden doma a k napsání článku jsem se dokopala až teď.. Důvodů je víc, jsem líná, začala jsem chodit do práce a z ní chodím tak unavená, že už na to po večerech prostě nemám.. Takže opavdu se omlouvám, ale snad se to zlepší.. Jinak jste byli a pořád jste skvělí!!! Nečekala bych, že i bez mé přítomnosti a s přednastavenými články budete komentovat a navštěvovat blog tak hojně, opravdu mě to potěšilo:) A teď už k dovolené:) Opět jen takové stručné informace, které by se vám mohli třeba hodit ;) Předme upozorňuji na fotky, které jsou nic moc.. Letos jsme moc fotek, které bych v klidu mohla uveřejnit, neudělali.. takže jsem horko těžko vybírala a zase dávat sem nějaké fotky z internetu, to se mi nechtělo, můžete si je vždy najít že;)


Takže:) Pro letošní dovolenou jsme vybrali řecký ostrov Kos. Dříve jsme už v Řecku byli, na Rhodosu a moc se nám tam líbilo, tak jsme tam po pár letech opět zavítali:) Konkrténě jsme byli v hotelu The Aeolos beach hotel****, což mimochodem (prý) v překladu znamená něco jako "větrný hotel", což tedy opravdu sedí, ale o tom za chvíli;) Hotel se nachází poměrně na samotě, takže je tam klid, ale do hlavního města Kosu - Kos :) je to zhruba 5 minut autem, opravdu kousek :)


Hotel se skládá z hlavní budovy (na pravním obrázku), kde je také jídelna atd. a poté z malých domečků, kde jsou vždy dva "pokoje". Původně jsme hrozně chtěli do jednoho z těch domečků, přeci jen to vypadá opradu řecky, ale nakonec nás ubytovali na hlavním baráku a ani nám to nevadilo. Balkon jsme měli nasměrován ven před hotel, kde semtam projel autobus, ale jinak tam byl absolutní klid.. Sluníčko nám tam svítilo jenom chvíli dopoledne, takže i po téhle stránce to bylo super. Bohužel ale pokoje byly opravdu maličké, alespoň pro nás, pro tři lidi, to bylo opravdu miniaturní. Tři lidi, tři kufry a nedalo se skoro hnout:) Jinak jsou pokojíčky útulné, hezké.. a na co bych ráda upozornila.. Jeli jsme já, brácha a taťka.. a na pokoji byla jedna manželská postel a poté klasické jednolůžko, tak jsme "chlapce" nechala napospas osudu na té manželské a sama se vyvalovala sama:) Nicméně dvojlůžko bylo skoro stejně široké jako to moje jednolužko, o kousek širší, ale kluci se tam vůbec nemohli vejít.. takže každý večer bylo trochu úsměvný, když se ti dva soukali pod jednu peřinu na takovým kousku postele :D No nic, to jsem odbočila..:)


Součástí hotelu byl samozřejmě poměrně velký bazén s různými hloubkami (co si pamatuju tak třeba 150cm, 180cm, 250cm ale i 3m) a také soukromá pláž. Co se bazénu týče, tak naprosto v pohodě a supr. Bylo tam všehovšudy 50 lehátek, víc ani ťuk.. přinést se nedaly, takže kdo dřív přijde, ten dřív mele:) Pláž už bylo o něco horší, pro nás opět zklamání.. Na pláž se chodilo zhruba 100m hotelovými cestičkami, zvláštnosti jí, že slunečníky a lehátka jsou umístěny na trávníku a pak jen sejdete 20m do moře po písku.. Jo, jenže po jakém písku... Ta plát byla naprosto neudržovaná.. písek místy až černý, v moři takové ty hnědé řasy nebo co to bylo.. poměrně dost kamínků.. No, jestli jsem tam já vlezla 2x, tak to bylo opravdu hodně.. Takže co se týče pláže u hotelu, tak to bylo opravdu velké zklamání..


Možná i proto jsme se rozhodli půjčit si na 3 dny auto. Nejdřív jsme z toho měli trochu strach, ale nakonec se ukázal jako zbytečný:) Na tak maličkém ostrově jako je Kos se opravdu neztratíte, maximálně budete jezdit pořád dokola :D Ne, je to tam všechno značené, takže orientace byla v pohodě ;) První den jsme se vypravili na pláž do Tigaki, což je turistické městečko zhruba 10km od našeho hotelu. Lambi (náš hotel) a Tigaki spojuje silnička u pobřeží, což je naprosto neskutečný, když jedete a metr od vás už je moře:) Být větší vlna, tak se vylije až na silnici:) Jinak v Tigaki už je ta klasická pláž se spoustou lidí a slunečníků (7Euro za 2 lehátka a slunečník). Písek čistý, ale v moři opět hnědé cosi, což nás opravdu zklamalo. Navíc tam hrozně foukalo, ještě víc než u hotelu. Tím je ale Kos typický, fouká tam skoro pořád, takže se snadno spálíte, protože se vám nezdá, že je takové teplo;) Druhý den s autem jsme se už vypravili na avizovanou nejkrásnější pláž ostrova - Paradise beach (na obrázku výše). A je opravdu náádherná. Azurové čisté moře, jemný písek.. prostě nádhera. Opravdu jedna z nejkrásnějších, na které jsem byla. Navíc tam nefouká. Pláž se nachází zhruba 35km od našeho hotelu.. zdá se to býti málo, ale je to skoro na druhém konci ostrova. A projeli jsme to za půl hodinky, vzdálenosti mají na Kosu úplně jiný rozměr:) Jediné negativum u této pláže jsou všudypřítomné kamínky, kameny, oblázky.. byly alespoň tam u nás, na levé straně, kam jsme po oba dny šli.. za to tam ale bylo opravdu málo lidí:) Chce to trochu opatrnosti při vstupu a výstupu z moře a po 2m už je zase hezky jemný písek:) A třetí den s autem jsme se vypravili do městečka Zia, do vnitrozemí, do hor. Já osobně jsem tam nic nečekala, ale je tam opravdu krásný výhled široko daleko a spoustu pouliční stánků. Ostatně většinu věcí domů jsme nakoupili právě tam:) Je to nejspíš takové poutní místečko, nedalo se tam ani kde zaparkovat:)


No.. a to už byl závěr dovolené. I já na závěr dodávám už klasickou fotku:)) Dovolená se mi moc líbila, byla vůbec nejklidnější co jsem zažila.. bylo tam strašně málo lidí!!! Nevím čím to, ale jsem zvyklá na trochu jiný počet.. ale bylo to takhle mnohem lepší:) Kos je tou pravou destinací pro lidi jako jsem já. Pokud nemáte rádi příliš velké teplo, tak to bude to pravé. Díky všudypřítomnému větru se vám ani nezdá, že je 30°C:) Jinak hotel byl fajn, jídlo vynikající (hlavně snídaně!), pokoje fajn, ale pro 3 lidi poměrně malé, služby skvělé, bazén fajn, ale hotelová pláž opravdovým zklamáním. Vyplatí se si půjčit auto a projet se trochu po ostrově, protože kolem hotelu toho opravdu moc neuvidíte:) Do hlavního města se dá dostat i linkovým autobusem, který staví u hotelu.. toho jsme ale nevyužili. Jinak by to bylo asi všechno, co jsem vám chtěla napsat.. nic jiného mě nenapadá:) Pokud vás ano, tak dejte vědět do komentáře, já ráda odpovím:) Nebo se třeba podělte o vaši letošní dovolenou, nebo zda jste byli někdy v Řecku a jak se vám tam líbilo, budu se těšit;)

mějte se krásně, Luci

7 komentářů:

  1. Pěkné fotečky, když jsem byla na Rhodosu tak jsem byla ve městečku Ialysos zrovna na té návětrné straně, takže foukal taky pěknej vítr, ale mě to nevadilo. Spálila se ségra, hned první den při příletu, kdy usnula na slunci. Na pláž jsme to měly asi 12 minut chůze ale vůbec nám to nevadilo. I když se mi tam líbilo asi pro mě zůstává number one Chorvatsko :D Jinak taky mám radši, kde nejsou zase až tak velké davy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tyjo, my když byli na Rhodosu.. to už je tak 6-7 let, tak si pamatuju, že tam bylo nesnesitelné vedro.. takže asi vítr moc nefoukal no :) jinak já v Chorvatsku nikdy nebyla, takže nevím.. ale moc mě nelákají ty jejich kamenité pláže.. to já nerada.. a hlavně na každém rohu Čech, to úplně nesnáším.. jedu na dovolenou a všude samý Češi, to je moje noční můra :D

      Vymazat
  2. Tak to muselo být fajn. :) Taky jsem byla, asi 13 mi bylo, když mě vzal brácha na dovolenou do Řecka, přesněji do oblasti Tolo. Bylo to super, spojený s památkami a hrozně ráda na to vzpomínám. Konkrétně mi v paměti taky utkvěly vzpomínky na báječný snídaně...:D Ááááchjo, hrozně dlouho jsem nebyla u moře. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, tam mají snídaně opravdu špičkové.. například lepší slaninu jsem v životě nejedla.. až se mi po ní stýská:) :D tak snad ti ta dovolená u moře vyjde co nejdříve;)

      Vymazat
  3. Krásne zabery v Grecku som ešte nebola vyzera to tam fakt krasne:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je tam opravdu krásně, mně je Řecko jako prázdninová destinace fakt sympatické:)

      Vymazat
  4. Na ostrov Kos bych se vrátil hned znovu :) Je to naprosto nádherný ostrov, a když si půjčíte motorku zažijete toho ještě mnohem více. Budu rád, když se koukneš i ke mě na web , kde jsem se psal nějaké informace o Kosu Co vědět před cestou na ostrov Kos?

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...